خوشحاليم كه با وجود همهي سختيها شماره 90 هم پيشروي شماست. به شانزده سالگي گام مي نهيم و پنجرهاي ديگر را به روي خودمان گشوده ميبينيم. در اين روزها كه بسياري از كسب و كارها سخت شده است و البته براي عدهاي كسب درآمد آسان، ما همچنان به حمايت خوانندگان و متخصصان صنعت برق دلخوشيم و شكرگذار كه در اين راه ماندهايم و درنماندهايم. بر اين باوريم كه هر صنعت دستكم به چند نشريه نياز دارد، هر چند عصر ديجيتال و فناوري اطلاعات باشد و شبكههاي مجازي در جيب و دست همهي اشخاص جامعه دنيايي از دادهها را در شهر بچرخانند. البته اگر بخت يار باشد و همراهي شما مانند هميشه پايدار، به نشر ديجيتال هم روي خواهيم آورد. اما راستش را بخواهيد، نشر كاغذي حس و حال ديگري دارد و هواي ديگري.
در اين روزها كه دغدغهي ارز و آرزوي ارزاني بر بسياري از نشستهاي دوستانه سايه افكنده است و قيمت طلا و سكه نُقل و نَقل هر محفل شده است اعتقاد به اين كه هيچ مهندسي از مطالعه بينياز نيست همچنان با ما همراه است و اعتقاد ديگري نيز بر آن افزوده شده است كه «هيچ مهندسي از نوشتن بينياز نيست!» همچنان كه هيچ جامعهاي از مهندس و علوم مهندسي بينياز نيست. عملگرايي مهندسان، سكوت را رقم زده است، تا آنجا كه از شرح توانمنديهاي مهندسان و توصيف كارهاي شاخص مهندسي هم غافل ماندهاند. به نظر ميرسد جامعه با وجود خدمات بسيار گستردهاي كه از مهندسان طلب و دريافت ميكند، اما از توانمندي مهندسان بيخبر مانده است. مردم جامعه از رفاه جوامع پيشرفته و كشورهاي توسعهيافته سخن ميگويند و شايد نميدانند رفاه، حاصل فرآيندهاي مهندسي و تلاش مهندسان است. وقتي از پيشرفتهاي يك جامعه سخن به ميان ميآيد، در واقع از پيشرفتهاي مهندسي آن جامعه و نوآوريهاي مهندسان آن سخن ميگوييم. وقتي از توسعه سخن ميگوييم، بدون توسعهي علوم مهندسي از گزينهاي مجهول سخن راندهايم كه هرگز اتفاق نخواهد افتاد. كدام زمينهي علمي ميتواند ادعا كند كه بدون علوم مهندسي حرفي براي گفتن خواهد داشت؟
توان جامعهي مهندسي نه ارز ملي است كه با سياستي مقابلهجويانه يا برنامهاي نابخردانه كاهش يابد و نه منابع و ذخاير زيرزميني است كه با استخراج و صدور رو به افول نهد، توان جامعهي مهندسي و خدمات فني و مهندسي ثروتي عظيمي است كه اگر به درستي مورد توجه قرار گيرد هم پشتوانه ارز ملي است و هم پشتوانه ذخيرههاي نهفته در دل زمين. اگر امروز حرفي براي گفتن در عرصه جهاني داريم بخش بزرگي از آن مرهون تلاش مهندسان در حوزههاي مختلف از هوا فضا گرفته تا هستهاي و نانو و ساير زمينهها است.
بياييد باور كنيم هيچ مهندسي از نوشتن بينياز نيست و از توانمنديهاي جامعه مهندسي بيشتر بنويسيم تا فرزندانمان صندليهاي علوم رياضي را خالي نكنند و بنويسيم كسي كه مهندس ميشود چه توانمنديهايي بايد داشته باشد تا در هر ناكجاآبادي موسسهاي براي صدور مدارك مهندسي تاسيس نشود و اعتبار مهندسي را براي تامين خرج به حراج نگذارد. بهعنوان مطالبه جامعهي مهندسي به مهارتها و شايستگيهاي دانشآموختگان مهندسي بيش از مدارك مهندسي توجه نشان دهيم تا دانشآموختهي مهندسي بعد از كسب مدرك براي ماندن در حرفه مهندسي به دنبال كسب مهارتها و شايستگيهاي ابتدايي در موسسههاي مختلف، به صرف هزينههاي زماني و ريالي نپردازد.
بر پايهي اين باورها 90 شماره از «امواج برتر» منتشر شده است و هنوز هم سخت اعتقاد داريم كه توسعه دانستن= توسعه توانستن. اعتقادي كه بر گرفته از سخن حكيمانه «توانا بود هر كه دانا بود» فردوسي است و براي تمام زمانها و تمام علوم اعتبار دارد. بر اين اساس از صاحبان نظر و انديشه درخواست ميكنيم مخاطبان نشريه را به دانستههاي خود ميهمان كنند و به همافزايي جامعه مهندسي بيافزايند كه ذكات دانش، نشر آن است و علم از بخشش فزوني مييابد. جامعهي مهندسي به گفت و گو بيش از هر زمان ديگري نيازمند است. دغدغهها بايد واگويه شود، نارساييها بايد گفته شود، تجربهها بايد بيان شود و اميد به آينده بايد ترويج شود كه نااميدي جرقهاي براي نابودي تمام داشتههاي يك ملت است.
در آغاز شانزدهمين سال انتشار از همراهان گرانقدر ميخواهيم «نشريهاي كه براي علاقمندان به مهندسي برق منتشر ميشود» را به همهي علاقمندان علوم مهندسي برق معرفي و توصيه كنند، چرا كه بيش از گذشته به همراهي و همدلي جامعه مهندسي برق كشور نيازمنديم و اعتلا و توسعهي فرهنگ علمي و عملي مهندسي برق را در سايهي گفتوگوها و اشتراك دانش مهندسان و متخصصان دستيافتنيتر ميبينيم. شايد اگر «امواجبرتر» نوشتهاي كوتاه در فضاي مجازي بود، جملهاي معروف به آن ميافزوديم: «براي همهي كساني كه به آنها علاقمنديد ارسال كنيد».
۸ و ۹ اسفندماه ۱۳۹۸ (نجفاباد- ايران)
۴ و ۵ ارديبهشتماه ۱۳۹۸ (خرمآباد- ايران)
۱۰ تا ۱۲ ارديبهشت ماه ۱۳۹۸ (يزد- ايران)